QUELLEN krimskrams angesammelt


Bildungsblog

Community-Weblog rund um Bildung, Lehren und Lernen http://bildung.twoday.net/http://karinwinters.wordpress.com/2007/12/11/gat-in-de-taallessen-markt-gevuld-door-myngle/

Wikis

http://deutschweb.wikispaces.com

http://konferenz.wikispaces.com

http://flatclassroomproject.wikispaces.com/ Bestes EduWiki von der berühmten Vicky Davis. Neues Projekt: Horizon Project!

Uit de mailcorrespondentie

van Janien en Margreet. Over: (free online) games voor het vreemdetalenonderwijs Duits

Margreet van den Berg aan Janien Benaets (februari 2008)

Ik ken geen spellen die specifiek voor Duits ingezet kunnen worden. Wel zijn er heel veel tools waarmee spel-achtige zaken gemaakt kunnen worden; van memory-games tot shooters. Maar je kunt natuurlijk ook commerciële games gebruiken en dan kiezen voor de Duitse taal. De Sims leent zich volgens mij prima daarvoor. Wil je educatieve games, dan zou je ook een blogsearch kunnen uitvoeren, bijv. op het woord ‘serious games’ in de titel: //http://blogsearch.google.com/blogsearch?as_q=&num=10&hl=nl&ctz=-60&c2coff=1&btnG=Zoeken+in+blogs&as_epq=&as_oq=&as_eq=&bl_pt=serious+games&bl_bt=&bl_url=&bl_auth=&as_drrb=q&as_qdr=a&as_mind=1&as_minm=1&as_miny=2000&as_maxd=3&as_maxm=2&as_maxy=2008&lr=lang_de&safe=active// of [[http://search.technorati.com/"serious games"?authority=a4&language=de|http://search.technorati.com/%22serious%20games%22?authority=a4&language=de]]. Zo op het eerste gezicht vind je daar heel wat verwijzingen naar games die te gebruiken zijn voor het leren van de Duitse taal.

Groeten,
Margreet

Van: Janien Benaets Verzonden: zondag 3 februari 2008 20:43
Aan: Margreet van den Berg
Onderwerp: Re: Gelezen op De Morgen: Vlaams onderzoek pleit voor games in de klas

Hallo Margreet
Dank je wel voor je vriendelijke antwoord met zeer interessant nieuws. Zoals je wel al weet, ben ik nog altijd helemaal niet thuis in games. Over hun educatief potentieel hoorde ik voor het eerst jaren geleden op een door prof. Soetaert georganiseerd congres in Gent waar ik James P. Gee aan het woord hoorde. Sinds ik blog, ben jij mijn grote referentiepunt! Ik zou me echt wel eens meer willen toeleggen op games, maar tot nu ben ik er gewoon nog niet bij geraakt.
Bloggen was al een eerste experiment voor mij - tussen mijn andere werk door heb ik sinds een jaar voetje voor voetje een stapje in de internetwereld proberen te zetten. Gamen, dat moet nog komen, ja, zo ver sta ik nog achter. Maar die wereld, zoals jij hem voor mij en vele anderen ontsluiert, lijkt me ongemeen boeiend en uitdagend. Jij hebt me al lang overtuigd van de educatieve krachten die daar aanwezig zijn. Jouw bibliotheekspellen van een tijd geleden, bijvoorbeeld: een fanatstische ontdekking voor mij ... En die Tetris voor scheikunde, weet je, die moet ik ook nog eens proberen, zoals ik beloofd had. Ach, er is zoveel dat jij me haast dagelijks aanprijst.
Weet jij soms van games voor vreemdetalenonderwijs? Ik bedoel dan specifiek Duits. Onlangs zag ik een spel (niet online) om Engels te leren. Leek me leuk, maar ik vrees dat ik de naam niet opgeslagen heb.
Bedankt en veel succes, Margreet!
Vriendelijke groeten
janien


Modellbeispiel Fremdsprachenunterricht 2008 Französisch

eTwinning-Projekt Belgien (Flandern), Italien, Tschechien: KC-Nieuwsbrief 26. Mai 2008 www.klascement.net.